Excellent engineering: geen uitdaging is te groot
Robert Bok (66) staat aan de vooravond van zijn pensioen, maar aan stoppen met werken is hij nog lang niet toe. Zijn carrière was altijd vol uitdaging, van complexe organisaties tot het ontwikkelen van nieuwe technieken. Dat drijft en typeert hem en daarin heeft hij altijd bewuste keuzes gemaakt.
“Na mijn diensttijd, toen was ik 21, ben ik begonnen bij de Hoogovens in IJmuiden. Daar deed ik het mechanisch onderhoud bij de Hoogovens Technische Dienst (HTD). In de avonduren studeerde ik aan de Hoogoven bedrijfsschool, waar ik in vier jaar tijd alle benodigde diploma’s heb behaald. Na een aantal jaar ben ik verdergegaan en heb ik een tijdje bij verschillende kleinere bedrijven montagewerk gedaan. Uiteindelijk ben ik in de milieutechniek en de industrie gerold.
In het begin van een project heb ik vaak al een idee of iets later een probleem kan gaan opleveren
Geboren leider
Ik ben iemand die graag mensen helpt, nieuwe dingen leert en nieuwsgierig is. En ik ben van nature een leider, dat werd al vrij vroeg in mijn carrière opgemerkt. Zo heb ik diverse project-, business development- en algemeen management rollen bekleed. Ik heb veel gewerkt met allerlei specialisten en brede technische kennis opgedaan. Dat zorgde ervoor dat ik als projectmanager heel goed kan schakelen met allerlei technici. In het begin van een project heb ik vaak al een idee of iets later in het proces een probleem kan gaan opleveren. Ook op organisatorisch vlak heb ik geleerd hoe je met verschillende stakeholders omgaat.
Ondernemen met eigen technologie
In 1992 heb ik de sprong gewaagd en ben ik mijn eigen bedrijf gestart, EPMS B.V. Ik hield me bezig met petrochemische slibbehandeling, oliescheiding en terugwinning met behulp van mijn zelf ontwikkelde SuperSep-technologie. Ik was gespecialiseerd in afvalwater- en slibbehandeling in Europa met alle grote olie- en chemiebedrijven als opdrachtgevers. Daarnaast was ik specialist in integrale onderhoudsservice concepten. In 2002 heb ik mijn bedrijf overgedragen aan een grote partner om groter te kunnen groeien. Binnen de organisatie ging ik als consultant aan de slag voor projecten in binnen- en buitenland. Zo ben ik voor het eerst shutdown projecten gaan leiden. Helaas pakte het partnership anders uit dan verwacht en ben ik verdergegaan als management b.v.
Ik kon als projectmanager aan de slag bij het interne ingenieursbureau van Tata Steel
Mogelijkheden via BuildingCareers
Jaren later zat ik op een hele uitdagende baan in de Botlek waar ik een scope had gemaakt voor een abandonment project. In dit geval ging het om een bedrijf dat daar al 63 jaar gevestigd was en weg ging. Het project was bijna klaar toen ik in 2021 een advertentie voorbij zag komen van Building Careers die constructiemanagers zocht voor het Hoogoven 6 renovatieproject. Ik reageerde op de vacature en na een uitgebreid gesprek met Robrecht Bakker van BuildingCareers gaf hij aan dat er nog een andere mogelijkheid was. Ik kon als projectmanager aan de slag bij het interne ingenieursbureau Projects & Technical Consultancy (PTC) van Tata Steel. Zo gezegd, zo gedaan. Het aannameproces en contact met BuildingCareers verliep heel soepel. Ik werd verantwoordelijk voor het leiden van CAPEX-projecten die onderdeel waren van het Roadmap Plus programma. Dit programma is gericht op het verbeteren van de leefomgeving en het verduurzamen van Tata Steel.
Testfabriek HIsarna
Al snel hoorde ik dat de proeffabriek voor het HIsarna-proces weer opgestart zou worden. In dit proces wordt ijzer gemaakt direct uit de grondstoffen kolen en erts, zonder dat daar eerst kooks, sinter of pellets van gemaakt hoeven te worden. De ervaringen en resultaten die met de testfabriek worden geleverd dienen als basis voor nieuwe keuzes in de toekomst om groen staal te kunnen maken. Daar had ik al over gelezen en vond het erg interessant, een nieuw productieproces én nieuwe techniek. Ik ben het gesprek aangegaan met het management van PTC en de manager van HIsarna. Gelukt! Ik had groen licht om het project een jaar te gaan leiden.
Er moeten installaties worden gebouwd die niet eerder gebouwd zijn, onderdelen gemaakt die nog niet bestaan
Extra uitdaging
Zo’n testfabriek met nieuwe technieken is een extra uitdaging, want je moet van alles gaan uitvinden. Er moeten installaties worden gebouwd die niet eerder gebouwd zijn, onderdelen gemaakt die nog niet bestaan. Mijn taak was te zorgen dat het idee goed werd uitgewerkt en ook daadwerkelijk uitvoerbaar is. Omdat ik uit de techniek kom kan ik heel goed in het begin al sparren met engineers. Ik heb mijn eigen inbreng, zie vaak of iets wel of niet gaat werken en ik houd tegelijkertijd het proces, planning en budget in de gaten. De grootste technische uitdaging was de brander techniek, maar daar zijn we uitgekomen. Uiteindelijk hebben we veel ervaring opgedaan en belangrijke data vergaard uit de testfabriek.
Tips voor young professionals
Ik zou jonge mensen willen adviseren om te blijven bouwen aan jezelf. Als je dat doet werkt dat ook door in je werk. En zorg dat je figuurlijk (en in de techniek ook letterlijk 😉) je gereedschapskist in orde hebt. Heb je alleen een gouden schroevendraaier, heel goed, maar heb je ook een sleutel 10, nog beter. Probeer je zo breed mogelijk te specialiseren. Zorg dat je iets weet van ICT, besturing, fundatie et cetera. Als je in een project zit kan je zo toch je collega’s helpen. Succes bereik je samen.
Ik ben 66 jaar en blijf werken zolang ik word gevraagd en ik er zin in heb
Toekomstplannen
Pensioen? Ik ben 66 jaar en blijf werken zolang ik word gevraagd en ik er zin in heb. Ik start binnenkort bij Facta als business development consultant voor een jaar. Wel ga ik wat minder uren en flexibeler werken. Zo heb ik meer tijd voor mijn kleinkinderen, twee meisjes van negen en zes jaar. Ik ben een ondernemende opa, we gaan vaak samen op pad en doen allemaal gezellige en avontuurlijke dingen. Verder zaag ik af en toe een boom om, letterlijk. Dat is sinds een aantal jaar een hobby van me en is begonnen toen ik in mijn vorige huis een houtkachel wilde laten bouwen. Ik kocht een zaag en een hakbijl en besloot het hout zelf te hakken. Hiervoor heb ik wel eerst een opleiding gevolgd bij de brandweer, zodat ik dat op een veilige manier zou kunnen. Ik woon nu in een huis zonder houtkachel, dus ik hak nu alleen nog voor anderen een boom om. En ik zit graag op de racefiets, ik rijd het liefst zo lang, recht en hard mogelijk. Tochten van gemiddeld 100 km, niet per uur, dat haal ik net niet 😉. Dus deze man vermaakt zich wel. En ik sta altijd open voor een nieuwe uitdaging, dus wie weet wat ik nog allemaal ga doen.”
Ook leuk om te lezen
In een tijd waarin technische professionals schaars zijn, wordt het steeds interessanter om niet Nederlandstalige Engineers te werven.
Dit jaar viert Robrecht Bakker, partner bij BuildingCareers, zijn 30-jarig jubileum in de arbeidsbemiddeling – een bijzondere mijlpaal die getuigt van zijn toewijding en passie voor het vak.
Pouya Mahjoubi (30 j. uit Iran) en Francesco Lucca (34 j. uit Italië) werken sinds een jaar via BuildingCareers als bearing engineer bij JTEKT in Almere. Lees hoe zij in Nederland terecht zijn gekomen, over hun ervaring bij JTEKT en het leven als expat in Nederland.